Servicii

Esti aici >> Acasa >> Stiati ca

CE ESTE O PROTEZA SCHELETATA?

Este un dispozitiv care inlocuieste dintii lipsa, legandu-se de cei restanti prin diverse sisteme de prindere si care poate fi indepartata de pacient.

Cea mai grea etapa in integrarea unei astfel de lucrari protetice este acceptarea pacientului si modul in care el priveste metoda de tratament. Integrarea psihologica este cea mai importanta, fiind vorba de o lucrare care se indeparteaza din cavitatea bucala si putand crea un sentiment de inferioritate. Insa din punct de vedere biologic, integrarea in sistemul cavitatii bucale este foarte buna. Odata pacientul obisnuit cu folosirea in activitatile cotidiene a noii proteze, actiuni ca mestecarea alimentelor, vorbirea, cantatul vor deveni foarte simple.

Ce presupune prima consultatie pentru realizarea unei proteze scheletate ?Medicul dentist va evalua dintii, gingia, osul si va elabora un plan de tratament pentru inlocuirea dintilor lipsa folosindu-se de elementele ramase. Dintii vor fi alesi pentru culoare si forma asemanatoare celorlalti si celor lipsa. Etapele intermediare necesita un tehnician dentar, alaturi de care medicul va face 'schita' viitoarei proteze.

Care sunt avantajele unei proteze scheletate ?

a.       Ajuta in desfasurarea functiei de masticatie prin ajutorul adus de elementele componente (dintii)

b.      Imbunatateste fizionomia, increderea, zambetul prin refacerea contururilor fetei, obrajilor, buzelor

c.       O proteza corecta niveleaza ridurile adanci aparute in jurul buzelor datorita lipsei dintilor

d.      Reface functia de fonatie, indeplinita mai ales de dintii frontali superiori

e.      Pastreaza relatiile dintre cele 2 maxile (superior si inferior), prevenind problemele articulatiei temporo-mandibulare

f.        Previne imbolnavirea tesuturilor restante

g.       Previne migrarea dintilor ramasi in spatiile rezultate dupa extractii

h.      Previne boala parodontala

i.         Are avantajul ca mai pot fi adaugati dinti pe proteza daca dupa un timp mai este indicata extractia unui dinte.

Care este designul unei proteze ?

O proteza scheletata se va intinde pe gingie, os, cerul gurii si pe dintii ramasi.

Are diverse sisteme de prindere pe dinti, printre care crosete turnate, capse, telescoape, culise.

Dintii folositi sunt din acrilat (plastic) sau ceramica (mai rar), iar baza protezei are o parte metalica care este acoperita de acrilat roz. (pentru a imita gingia)

Importanta designului este sa previna imbolnavirea tesuturilor (gingii, dinti, mucoasa orala), depunerilede placa dentara si acumularea resturilor alimentare la marginile ei.

Etapele de realizare a unei proteze scheletate.

a.       Se vor trata dintii, gingia restante, fiind tesuturile pe care va sta proteza

b.      Medicul dentist va lua o prima amprenta pe baza careia va decide designul viitoarei proteze impreuna cu tehnicianul dentar

c.       Urmeaza etape de adaptare a componentei metalice

d.      Dintii pe care se va prinde proteza vor primi coroane de acoperire

e.      Se verifica relatiile intre cele 2 maxilare si se aleg culoarea, forma si aranjamentul dintilor

f.        Tehnicianul realizeaza o replica a viitoarei proteze in ceara

g.       Se verifica, se mai fac ajustari si apoi se realizeaza piesa finala.

 

Perioada de acomodare.

Va dura putin timp pana pacientul se va obisnui cu noua proteza. Este un corp strain pentru care trebuie sa se adapteze receptorii din cavitatea bucala.

Ea se va mai putea ajusta in zonele unde preseaza pe os prea mult, sau daca dintii limitanti prezinta sensibilitate, orice modificare se va efectua doar in cabinet sau in laborator, proteza nu trebuie fortata sub nicio forma.

Noii dinti prezenti vor facilita functiile de masticatie si fonatie; o perioada de cateva zile va dura pana cand limba se acomodeaza cu noul obiect strain in timpul vorbirii.

La inceput vor fi consumate mai mult alimente moi, semisolide, iar masticatia trebuie efectuata pe ambele parti ale gurii pentru echilibru.

Dupa ce aceasta perioada de acomodare trece, pacientul va fi mai increzator si multumit cu noua proteza.

Intretinerea unei proteze.

1)      Importanta este mentinerea unei igiene corecte a protezei si a dintilor ramasi.

2)      Tesuturile se vor adapta odata cu purtarea protezei; uneori gingia se poate retrage, moment in care material mai poate fi adaugat pentru a nu lasa alimentele sa patrunda sub proteza. Protezele rezista ani de zile, dar cand modificarile in timp nu mai pot fi corectate, atunci ea trebuie inlocuita.

3)      Trebuie indepartate depozitele de placa, alimente, pete de pe proteza.

4)      Se periaza intreaga proteza cu o periuta cu perii de duritate medie.

5)      Nu se manevreaza de elementele care o tin pe dintii ramasi.

6)      Se va igieniza deasupra unui recipient cu apa pentru a preveni spargerea in cazul alunecarii.

7)      Exista paste speciale cu care se iginizeaza proteze, pe baza de tablete efervescente, substante antibacteriene (pastele de dinti obisnuite sunt prea abrazive). In lipsa acestora se poate folosi sapunul.

8)      Cand nu sunt purtate se pastreaza intr-un pahar cu apa pentru a nu se deshidrata si astfel sa-si modifice forma initiala.