Servicii

Esti aici >> Acasa >> Stiati ca

SANATATEA ORALA LA GRAVIDE

Femeia insarcinata poarta o dubla responsabilitate. Este necesar sa constientizeze necesitatea unei alimentatii corespunzatoare, plina de vitamine, minerale si alte elemente adiacente. De asemenea, si pentru ingrijirea dintilor exista recomandari privind atat intretinerea celor proprii, cat si ai copilului.

Medicul stomatolog subliniaza necesitatea de a urma un program de profilaxie care sa previna complicatii ulterioare. Mutatiile hormonale din timpul sarcinii conduc la modificarea vaselor de sange si a tesutului conjunctiv. Astfel, se poate ajunge la o predispozitie accentuata catre inflamarea gingiei, ce se manifesta, de exemplu, printr-o sangerare repetata a gingiei. O astfel de inflamatie, cauzata de structura dintelui, se poate intalni adeseori la o persoana insarcinata.

Apetitul sporit si nevoia de dulciuri pot conduce la aparitia cariilor. De asemenea, dintii au de suferit sub actiunea acida a vomei, prezenta in primele luni de sarcina. Asupra smaltului actioneaza si agresiva acidiatate stomacala. De aceea, dupa vomat, nu trebuie sa se curete dintii cu pasta si periuta, solutia cea mai buna fiind spalarea dintilor cu o solutie bogata in fluor.

Pentru a inlatura pericolul aparitiei cariilor si al inflamarii gingivale in timpul sarcinii, este necesara intretinerea unei igiene stricte a cavitatii bucale.Dintre actiunile recomandabile enumeram:

Curatarea dintilor dupa fiecare masa sau dupa consumul de dulciuri.
Folosirea unei solutii bogate in fluor, pentru curatarea cavitatii bucale sau a unui gel pentru smaltul dintilor
Hranirea sanatoasa si pentru dinti - foarte putin zahar si dioxid de carbon