Servicii

Esti aici >> Acasa >> Stiati ca

CE ESTE BRUXISMUL?

Cauzele generale sunt rezolvate de medicina inerna, iar psihologii si psihiatrii se ocupa de problemele legate de stres. Diferite metode de relaxare pot ajuta in eliminarea acestui obicei.

Tratamentul stomatologic pentru bruxism vizeaza prevenirea altor complicatii si restaurarea dintilor uzati.

Tratamentul preventiv presupune purtarea unei gutiere nocturne. Ele pot diminua efectele bruxismului, insa nu il elimina pentru ca nu actioneaza asupra cauzei, ele doar opresc tocirea dintilor. Gutiera va ameliora si simptomele in articulatia temporo-mandibulara cauzate de bruxism. Gutiera este alcatuita dintr-un plastic mai flexibil sau acrilat mai dur pe baza amprentei luate de medicul dentist. Ea acopera fetele dintilor cu care se musca, de obicei la maxilarul superior.

De asemenea, ca masuri suplimentare se recomanda renuntarea la fumat si la cafea sau alte substante neurostimulatoare; se va modifica dieta cu alimente mai moi si usor de mestecat.

Se mai incearca si o abordare din punct de vedere al comportamentului, cu deconditionarea ticurilor care se asociaza frecatul dintilor. Deoarece bruxismul apare in perioada de somn superficial, atunci este indicata o terapie de relaxare inainte de culcare, ce va facilita somnul profund si va reduce riscul aparitiei bruxismului.

Cum se restaureaza uzura determinata de bruxism ?

Dintii sever afectati vor avea nevoie de un tratament protetic stabil care sa reziste fortelor exercitate pe dintii stalpi, care include coroane, punti, onlayuri, urmate de purtarea gutierii dupa cimentarea lucrarilor.

Dintii usor afectati vor fi restaurati cu obturatii fizionomice