Servicii

Esti aici >> Acasa >> Stiati ca

BOALA PARODONTALA (PARODONTOZA)

Se numeste parodontitis o imbolnavire prin inflamare a parodontiului dentar (tesuturilor inconjuratoare dintelui, atat gingie cat si os), ducand la deteriorarea aparatului de sustinere dento-alveolar, aparitia mobilitatii si in final, pierderea dintilor.


Boala parodontala cunoscuta in popor sub denumirea de PARODONTOZA nu este o imbolnavire a dintilor! Cel mai adesea, acestia sunt sanatosi. Statisticile arata ca imbolnavirea aparatului de sustinere a dintilor cauzeaza mai multe pierderi ale acestora decat cariile

Cum apare parodontoza?

Cauzele aparitiei aceastei imbolnaviri sunt numeroase si diverse. Au fost incriminati diversi factori printre care cei genetici, bacterii, conservanti alimentari (drept pentru care a fost supranumita si "boala civilizatiei"), cel mai important ramanand acumularile de detritusuri la baza dintelui, denumite placa si tartru, elemente care pe langa iritatia cronica pe care o exercita, constituie medii optime de cultura bacteriana. Substantele nocive rezultate in urma metabolismului bacterian provoaca inflamatia, care este practic primul stadiu al bolii parodontale.

Cum se recunoaste gingivita sau parodontoza?

O gingie sanatoasa are o culoare roz, bine atasata de dinti iar papila (zona de gingie dintre dinti) este integra si nu sangereaza la periere . O gingie bolnava este inrosita si umflata sau palida si retrasa, sangereaza usor si la baza dintelui se pot observa adeseori depunerile de tartru . Aceasta este etapa preliminara catre parodontoza si poarta numele de gingivita.

In timp, incep sa se deterioreze tesuturile de sustinere ale dintilor. Apar pungile gingivale. Astfel detritusurile pot sa se infiltreze sub marginea gingivala neputand fi oprite si inaccesibile periajului dentar.

Schimbarile pricinuite de varietatea bacteriilor accentueaza inflamatia. Printr-un atac dur asupra parodontiului, dintii isi pierd stabilitatea, devin mobili, datorita de fapt pierderii osului care sustine dintele.

Profilaxia bolii parodontale

Pentru a mentine parodontiul sanatos trebuie in primul rand mentinuta igiena riguroasa. Pasta de dinti si periuta constituie instrumentele de baza pentru curatarea partilor laterale si ocluzale ale dintilor precum si a limbii si gingiilor. Pentru zonele greu accesibile, pot fi folosite instrumente ajutatoare: firul dentar permite indepartarea resturilor alimentare din spatiile interdentare; periutele interdentare permit curatarea spatiilor interdentare mari si a zonelor greu accesibile de la nivelul lucrarilor protetice. Apele de gura reduc activitatea "placii bacteriene", prin echilibrarea pH-ului si prin substantele antibacteriene pe care le contin.

Ce poate face medicul stomatolog impotriva bolii parodontale?

Numai printr-o analiza consecventa si a unui tratament individualizat poate fi oprita o inflamatie existenta care duce la distrugerea aparatului de sustinere al dintelui. Pentru aceasta trebuie neaparat indepartata placa bacteriana de la nivelul dintilor si radacinilor acestora. In functie de gradul de gravitate al bolii, medicul stomatolog decide un program de tratament cuprinzand mai multe etape. Pentru un efect de lunga durata este mare nevoie de aportul dumneavoastra si de o grija sustinuta pentru indepartarea placii bacteriene si mentinerea igienei riguroase.